Naast de vaccinatie tegen kinkhoest (22 wekenprik) kunnen zwangeren vanaf 15 oktober ook de griepprik op afspraak bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond halen. Eerder konden zij naar een inloopspreekuur komen. Dit is sinds kort veranderd.

De vaccinatie tegen kinkhoest geeft het CJG al sinds december 2019 aan zwangeren. Daar komt vanaf dit jaar de griepprik bij. Deze prik kunnen zwangeren tijdens de griepperiode, van 15 oktober tot 1 maart, op één van de CJG-locaties in Rotterdam-Rijnmond halen. Beide prikken zijn gratis en worden, vanaf 22 weken zwangerschap, tijdens één afspraak gegeven. Zwangeren hoeven voor twee prikken dus maar één keer langs te komen.

Let op: zwangeren met een medische indicatie krijgen van de huisarts een uitnodiging en kunnen al voor 22 weken zwangerschap de griepprik halen.

Afspraak maken
Zwangeren kunnen zich via Mijn CJG Rijnmond bij het CJG aanmelden en vervolgens een afspraak maken. Dit is een persoonlijke en beveiligde omgeving waar je naast het maken van afspraken ook persoonlijke gegevens kan vinden, zoals een overzicht van gekregen vaccinaties en – later als het kind geboren is – ook de groeicurve. Inloggen kan via DigiD.
Mocht het niet lukken om een afspraak te maken, dan kunnen zwangeren contact opnemen met het CJG. De professionals van het contactcentrum helpen dan verder.

Vaccinaties beschermen de baby én zwangere
Hoe eerder een zwangere na 22 weken zwangerschap de vaccinaties haalt, hoe beter. Want daarmee beschermt zij zichzelf tijdens de rest van de zwangerschap. Daarnaast is er dan voldoende tijd om antistoffen aan de baby over te dragen. Via de placenta komen de antistoffen bij de baby terecht. Die beschermen het kind tegen kinkhoest en griep. Dit zijn 2 ernstige infectieziekten waar de baby heel erg ziek van kan worden, onherstelbare schade aan kan overhouden of zelfs aan kan overlijden.

Vragen of meer informatie?
Heb je vragen of wil je meer informatie over kinkhoest, griep of de vaccinaties? Kijk dan verder op eenprikzogepiept.nl/zwangeren of neem contact met ons op.

Coronavaccinatie voor zwangeren
De kans om ernstig ziek te worden door corona is groter tijdens de zwangerschap. Vaccinatie maakt deze kans kleiner. Onderzoek wijst uit dat de vaccinatie geen invloed heeft op de vruchtbaarheid en/of de aanleg van de placenta. Daarom adviseert het RIVM zwangeren om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin, bij voorkeur met BioNTech/Pfizer. Deze vaccinatie kunnen zwangeren op afspraak halen bij GGD Rotterdam-Rijnmond. Zwangeren die twijfelen, kunnen contact opnemen met hun huisarts of deze video bekijken. In de video geeft een GGD-arts antwoord op veelgestelde vragen over vruchtbaarheid en zwangerschap. Het is ook mogelijk om twijfels en vragen met de GGD te bespreken. Dit kan via de informatielijn: 010 – 443 80 31 (ma t/m vrij: 8.30-17.00 uur; za 9.00-16.00 uur).