Op elk speerpunt dat DVP Rijnmond voor 2024 heeft vastgesteld, gebeurt er veel, ook op het gebied van samenwerking tussen de geboortezorg (medisch domein) en de gemeenten (sociaal domein). Zowel de geboortezorg als de gemeenten zien het belang van nauwere samenwerking. In de afgelopen maanden hebben bestuursleden van het DVP hierover gesprekken gevoerd met beleidsadviseurs van de gemeenten Rotterdam en Krimpen aan de IJssel. In deze gesprekken bespraken we niet alleen plannen en ideeën, maar vooral hoe we de samenwerking kunnen verbeteren.

Ons gezamenlijke doel is de cliënt in de geboortezorg, waarbij de diensten van zowel het medisch als het sociaal domein samenkomen. We willen ervoor zorgen dat cliënten een soepele overgang ervaren tussen beide domeinen. Het is bijvoorbeeld prettig voor een zwangere als zij haar verhaal maar één keer hoeft te vertellen, bijvoorbeeld aan de verloskundige. Als ze extra ondersteuning nodig heeft vanuit het sociaal domein, moet die zorg naadloos aansluiten op de medische zorg, zonder dat ze haar verhaal steeds opnieuw hoeft te doen.

We streven ernaar dat zorgverleners uit beide domeinen zo goed samenwerken, dat de ondersteuning vloeiend in elkaar overloopt. Dit vraagt om goede samenwerking en informatie-uitwisseling tussen het medisch en sociaal domein, waarbij de cliënt centraal staat.

We zijn regelmatig met elkaar in gesprek, leren elkaars perspectieven, belangen en behoeften steeds beter kennen en bouwen stap voor stap aan een sterke basis voor samenwerking in de regio. De versterking van de VSV’s met subsidies voor kwaliteitsverbetering en het verbeteren van de lokale coalities Stevige en Kansrijke Start biedt extra kansen om deze samenwerking verder te ontwikkelen.