Ouders van Rijnmond

Over Ouders van Rijnmond

DVP Rijnmond richtte in 2014 de Moederraad Rijnmond op. Vanaf 2022 ging Moederraad Rijnmond verder als Ouders van Rijnmond. Met meer aandacht voor alle (wens)ouders van kinderen van -9 maanden tot 4 jaar en als hét platform voor en door (wens)ouders in regio Rijnmond om de beleving van de geboortezorg te optimaliseren.

De nieuwe naam past bij de bredere blik, waarbij de aandacht uitgaat naar álle ouders (moeder en partner of alleenstaande ouder) en het kind. Ook het nieuwe logo symboliseert dit en staat bovendien voor de samenwerking tussen geboortezorgprofessionals en ouders.

Communicatie en advies

Het bestuur van Ouders van Rijnmond komt zes maal per jaar bijeen en communiceert veel met haar achterban via social media (@oudersvanrijnmond). De meningen en adviezen die hier worden gegeven, koppelt zij terug aan het dagelijks bestuur van het DVP Rijnmond. DVP Rijnmond brengt haar achterban op de hoogte van de adviezen van Ouders van Rijnmond en laat Ouders van Rijnmond weten wat de organisaties hebben gedaan met haar adviezen.

Geef ook jouw mening

Ben je zwanger of tot vier jaar geleden bevallen? En heb je een mening over de geboortezorg in regio Rotterdam-Rijnmond? Dan kun je meedenken met Ouders van Rijnmond op Facebook. Stuur een e-mail naar of volg ons op Instagram en/of Facebook om mee te praten over actuele onderwerpen.

Bestuur Ouders van Rijnmond

De bestuursleden stellen zich graag aan je voor.

Eva

Moeder van twee dochters (2018 en 2021)

Richard

Ik ben Richard de Wit, 44 jaar, getrouwd met Jasmijn en vader van 2 dochters (Fenna Joy en Evy Jess).

Esther

Mijn naam is Esther Tanis-de Bruine en samen met mijn man en onze 2 dochters woon ik in Goedereede op het mooie Goeree- Overflakee.

Maartje

Ik ben Maartje Verbeeke, moeder van een dochter en een zoon (2019 en 2021). Ik woon met mijn man en 2 kinderen in Schiedam.

Vacature

Wij zijn op zoek naar een (aanstaande) ouder die ons wil komen versterken als: Bestuurslid met affiniteit met het IJsselland Ziekenhuis. Benieuwd wat dit inhoudt?

Lees meer

Adviezen

Kinkhoestvaccinatie

juni 2019

Enkele maanden geleden is er bij Ouders van Rijnmond gesproken over het inenten van zwangere vrouwen tegen kinkhoest. Ouders van Rijnmond heeft kort de achterban gepeild om na te gaan of deze inenting bij voorkeur bij de verloskundige of bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) zou moeten plaatsvinden. De moeders die we hierover bevraagd hebben waren in grote meerderheid voorstander van prikken bij de verloskundige. In de zwangerschap is de verloskundige jouw vertrouwde zorgverlener. Het is dus niet meer dan logisch dat deze degene is die deze inenting geeft. Het CJG vinden de meeste moeders hier niet geschikt voor, al merkt een enkeling op dat hier wel de mensen zitten die goed kunnen prikken en/of veel prikervaring hebben. Tot slot wordt opgemerkt dat als je zwanger bent van je eerste kind, je waarschijnlijk zelfs nog nooit bij het CJG bent geweest en het dus erg onlogisch zou voelen om daar naartoe te gaan voor deze inenting.

Onderzoek geelzien

april 2018

Geelzien is een normaal verschijnsel na de geboorte, maar een teveel aan gele kleurstof (bilirubine) kan gevaarlijk zijn. Bilirubine wordt gemeten door een bloedprik. Van elke 25 gezonde baby’s is er gemiddeld één die behandeld moet worden voor een te hoog bilirubine. Deze behandeling gebeurt standaard met lichttherapie in het ziekenhuis.

Op dit moment wordt er een uitgebreid onderzoek opgezet vanuit het Erasmus MC. Er wordt een nieuwe manier onderzocht om een te hoog bilirubine sneller te herkennen dan met het blote oog. Bilirubine in hoge concentraties kan schade in de hersenen veroorzaken. Daarnaast wordt onderzocht of lichttherapie ook in het geboortecentrum gegeven kan worden in plaats van het ziekenhuis, zodat moeder en baby bij elkaar kunnen blijven. Binnenkort zal gestart worden met het onderzoek. Mogelijk kunnen de huidmeter en de lichttherapie in de toekomst ook in de thuiskraamzorg toegepast worden.

De onderzoekers hebben onlangs een interview gegeven aan vakmagazine Nataal. Ouders van Rijnmond heeft mogen meedenken over het onderzoek en is er erg positief over. We hopen over niet al te lange tijd meer informatie te kunnen delen.

Volmeldingen ziekenhuis

november 2017

Steeds vaker horen wij dat een barende vrouw moet wijken naar een ander ziekenhuis, omdat het dichtstbijzijnde ziekenhuis vol ligt. Hoe ervaar jij dit als barende vrouw, is je dit ook overkomen? Als Ouders van Rijnmond willen wij dat hier iets aan gedaan wordt, want als barende vrouw zit je daar niet op te wachten.

Donormelk voor zuigelingen
juni 2017

Niet alle moeders kunnen hun kind voeden met hun eigen melk. Sinds 2014 kan elk op een Neonatale Intensive Care Unit  (NICU) opgenomen baby’tje donormelk krijgen als de eigen moeder geen melk kan geven aan haar kindje. In 2011 is de Nederlandse Moedermelkbank opgericht. In eerste instantie werd de donormelk in een wetenschappelijke studie gegeven, maar nu kunnen alle ouders met een kindje op een NICU ervoor kiezen om hun kindje met donormelk te voeden. Als vraagouder kun je je wensen voor de voeding van je kind kenbaar maken bij de behandelend arts van je kindje. Natuurlijk is er melk nodig om al deze baby’tjes van donormelk te voorzien. Als je melk over hebt kun je je als donor aanmelden. Meer informatie

Neonatale Intensive Care Unit  

De zorg voor zieke pasgeboren baby’s kent drie soorten: medium care, high care en intensive care.   De baby’s die high care en intensive care nodig hebben liggen op de NICU. In Nederland zijn 10 locaties met een NICU, waaronder het Sophia van het Erasmus MC.

Moedermelknetwerk

Naast de bovengenoemde situatie waar donormelk die via de moedermelkbank aan op een NICU opgenomen kindje wordt gegeven, kun je ook thuis je kindje donormelk geven. Dit gaat via het Moedermelknetwerk. Als je zelf niet in staat bent om je kindje met eigen melk te voeden, dan kun je je aanmelden bij het Moedermelknetwerk voor donormelk. Het Moedermelknetwerk brengt donormoeders en vraagmoeders samen. Het Moedermelknetwerk geeft ook informatie om moedermelk veilig te doneren. De melk die via het Moedermelknetwerk beschikbaar is, is voor gezonde en/of op tijd geboren kinderen. Meer informatie donormoeders/vraagmoeders