Ouderparticipatie
Bij DVP Rijnmond vinden we ouderparticipatie vanzelfsprekend. Onze ambitie is dat ouders in 2027 als gelijkwaardige partners deelnemen aan het zorgproces, waarbij hun ervaringsdeskundigheid van grote waarde is. Dit biedt verloskundige samenwerkingsverbanden (VSV’s) direct toegang tot het cliëntperspectief en helpt de zorg af te stemmen op wat écht belangrijk is voor ouders.
Hoewel het zorgbeleid altijd is gericht op hoogwaardige en efficiënte dienstverlening, wordt het perspectief van ouders in de praktijk nog te weinig betrokken. DVP Rijnmond wil dat veranderen door ouderparticipatie structureel onderdeel te maken van het ontwikkelen van beleid en dienstverlening.
Daarom herijken we de rol van het voormalige ‘Ouders van Rijnmond’ en zoeken we samen met ketenpartners naar nieuwe manieren om ouders actief te betrekken. Samen werken we aan zorg waarin de stem van ouders vanzelfsprekend is.
Adviezen van (het voormalig) Ouders van Rijnmond
Schedelelektrode
Het plaatsen van een schedelelektrode is een manier om tijdens de bevalling in het ziekenhuis de hartslag van een ongeboren baby te meten. Medewerkers in het ziekenhuis geven niet altijd duidelijke en soms ook onjuiste informatie over de plaatsing van de schedelelektrode aan aanstaande ouders. Ouders van Rijnmond vindt het belangrijk dat er eerlijke, duidelijke en juiste informatie aan aanstaande ouders wordt gegeven. Naar aanleiding van verschillende berichten van ouders over negatieve ervaringen rond het plaatsen van de schedelelektrode hebben wij de schriftelijke communicatie vanuit de ziekenhuizen bekeken. In dit advies bespreken we de verschillen en adviseren wij hoe de communicatie met aanstaande ouders verbeterd kan worden.
Lees meer
Kinkhoestvaccinatie
Enkele maanden geleden is er bij Ouders van Rijnmond gesproken over het inenten van zwangere vrouwen tegen kinkhoest. Ouders van Rijnmond heeft kort de achterban gepeild om na te gaan of deze inenting bij voorkeur bij de verloskundige of bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) zou moeten plaatsvinden. De moeders die we hierover bevraagd hebben waren in grote meerderheid voorstander van prikken bij de verloskundige. In de zwangerschap is de verloskundige jouw vertrouwde zorgverlener. Het is dus niet meer dan logisch dat deze degene is die deze inenting geeft. Het CJG vinden de meeste moeders hier niet geschikt voor, al merkt een enkeling op dat hier wel de mensen zitten die goed kunnen prikken en/of veel prikervaring hebben. Tot slot wordt opgemerkt dat als je zwanger bent van je eerste kind, je waarschijnlijk zelfs nog nooit bij het CJG bent geweest en het dus erg onlogisch zou voelen om daar naartoe te gaan voor deze inenting.
Onderzoek geelzien
Geelzien is een normaal verschijnsel na de geboorte, maar een teveel aan gele kleurstof (bilirubine) kan gevaarlijk zijn. Bilirubine wordt gemeten door een bloedprik. Van elke 25 gezonde baby’s is er gemiddeld één die behandeld moet worden voor een te hoog bilirubine. Deze behandeling gebeurt standaard met lichttherapie in het ziekenhuis.
Op dit moment wordt er een uitgebreid onderzoek opgezet vanuit het Erasmus MC. Er wordt een nieuwe manier onderzocht om een te hoog bilirubine sneller te herkennen dan met het blote oog. Bilirubine in hoge concentraties kan schade in de hersenen veroorzaken. Daarnaast wordt onderzocht of lichttherapie ook in het geboortecentrum gegeven kan worden in plaats van het ziekenhuis, zodat moeder en baby bij elkaar kunnen blijven. Binnenkort zal gestart worden met het onderzoek. Mogelijk kunnen de huidmeter en de lichttherapie in de toekomst ook in de thuiskraamzorg toegepast worden.
De onderzoekers hebben onlangs een interview gegeven aan vakmagazine Nataal. Ouders van Rijnmond heeft mogen meedenken over het onderzoek en is er erg positief over. We hopen over niet al te lange tijd meer informatie te kunnen delen.
Volmeldingen ziekenhuis
Steeds vaker horen wij dat een barende vrouw moet wijken naar een ander ziekenhuis, omdat het dichtstbijzijnde ziekenhuis vol ligt. Hoe ervaar jij dit als barende vrouw, is je dit ook overkomen? Als Ouders van Rijnmond willen wij dat hier iets aan gedaan wordt, want als barende vrouw zit je daar niet op te wachten.
Donormelk voor zuigelingen
Niet alle moeders kunnen hun kind voeden met hun eigen melk. Sinds 2014 kan elk op een Neonatale Intensive Care Unit (NICU) opgenomen baby’tje donormelk krijgen als de eigen moeder geen melk kan geven aan haar kindje. In 2011 is de Nederlandse Moedermelkbank opgericht. In eerste instantie werd de donormelk in een wetenschappelijke studie gegeven, maar nu kunnen alle ouders met een kindje op een NICU ervoor kiezen om hun kindje met donormelk te voeden. Als vraagouder kun je je wensen voor de voeding van je kind kenbaar maken bij de behandelend arts van je kindje. Natuurlijk is er melk nodig om al deze baby’tjes van donormelk te voorzien. Als je melk over hebt kun je je als donor aanmelden. Meer informatie
Neonatale Intensive Care Unit
De zorg voor zieke pasgeboren baby’s kent drie soorten: medium care, high care en intensive care. De baby’s die high care en intensive care nodig hebben liggen op de NICU. In Nederland zijn 10 locaties met een NICU, waaronder het Sophia van het Erasmus MC.
Moedermelknetwerk
Naast de bovengenoemde situatie waar donormelk die via de moedermelkbank aan op een NICU opgenomen kindje wordt gegeven, kun je ook thuis je kindje donormelk geven. Dit gaat via het Moedermelknetwerk. Als je zelf niet in staat bent om je kindje met eigen melk te voeden, dan kun je je aanmelden bij het Moedermelknetwerk voor donormelk. Het Moedermelknetwerk brengt donormoeders en vraagmoeders samen. Het Moedermelknetwerk geeft ook informatie om moedermelk veilig te doneren. De melk die via het Moedermelknetwerk beschikbaar is, is voor gezonde en/of op tijd geboren kinderen. Meer informatie donormoeders/vraagmoeders