In Rotterdam wordt één op de vijf kinderen geboren in armoede. Dit zijn ongeveer 1.650 kinderen per jaar. De gemeente Rotterdam financiert in 2023 550 babystartpakketten van Stichting Babyspullen voor ouders die rond het sociaal minimum leven. Hierin zitten basisartikelen die zij nodig hebben. Hulp- en zorgverleners kunnen pakketten voor hun cliënten aanvragen. Jij als professional kunt een pakket voor je cliënt aanvragen.

Babyuitzet

De babystartpakketten bestaan uit 120 tot 130 items, zoals babykleertjes, verzorgingsproducten, luiers, kruiken en lakentjes. Er is een pakket voor de kraamperiode en een pakket voor kinderen tot ongeveer 1,5 jaar.

Impact van geldzorgen

Geldzorgen in jonge gezinnen levert veel stress op. Langdurige stress kan in de eerste 1000 dagen van het leven problemen geven bij de hersenontwikkeling, het stresshormoonsysteem, immuunsysteem en de stofwisseling. Kinderen kunnen hierdoor leer- en gedragsproblemen krijgen. De gemeente Rotterdam wil dat Rotterdamse baby’s veilig, gezond en kansrijk geboren worden en opgroeien. Met de babystartpakketten investeert Rotterdam in een stevige start van hun leven.

Aanvragen

Zorg- en hulpverleners kunnen een babystartpakket aanvragen voor hun cliënt. Dat kan vanaf 20 weken zwangerschap. De babystartpakketten zijn bedoeld voor ouders met een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum en/of ouders zonder sociaal netwerk. Stichting Babyspullen doet geen inkomenstoets, maar vertrouwt op de integriteit van de aanvrager.

Je kunt je eenmalig registreren en een account aanmaken bij Stichting Babyspullen. Daarna kun je een pakket aanvragen. Binnen één week krijg je bericht of de aanvraag is goedgekeurd. Voor vragen of meer informatie: of 072-7370263. Of bekijk de animatie.

Wat kun je als zorgverlener nog meer doen?

Je kunt zwangere moeders die ondersteuning nodig hebben daarnaast aanmelden bij het Aanmeldpunt van Moeders van Rotterdam. Het Aanmeldpunt kan hulp organiseren bij de zwangerschap en voorbereiding op het ouderschap. Maar ook bij sociale problematiek, zoals financiën, relaties en (veilig) wonen. Ook kan een maatje tijdens de zwangerschap lichte ondersteuning bieden.
Je kunt voor financiële ondersteuning doorverwijzen naar www.rotterdam.nl/geldzorgen, de Vraagwijzer en 14010.